3 redenen waarom 3 een magisch getal is

DRIEDe ‘3’ is een geweldig nummer, en niet alleen omdat het met een beetje fantasie op 2 borsten lijkt, maar ook omdat het een speciale waarde heeft in teksten en opsommingen. Ook al verschilt
het maar één punt, 3 is zoveel meer dan 2 en wel om de volgende 3 redenen:

1 – Drie is een groep

één is iets, twee is een paar, maar drie is een groep. Als je een opsomming ergens van maakt, gebruik dan in ieder geval 3 punten. Dat lijkt namelijk heel wat, blijft overzichtelijk en het bekt lekker. Een van mijn favorieten bands/comedians ‘The flight of the Conchords’ laat dit mooi zien door er juist tegenin te gaan. Ze geven aan dat ze op veel plaatsen in de wereld zijn geweest en noemen er 2. Als ze er 3 hadden genoemd, was het prima geweest.

2 – Drie is overzichtelijk

Het mooie van 3 punten is dat het veel lijkt, maar nog steeds erg overzichtelijk is. Als een zin te lang is, raak je op een gegeven moment de woorden kwijt. Maak je een opsomming in een zin, dan is 3 het magische nummer. Het is echt een goede opsomming, maar het blijft overzichtelijk.

Maar ook met bullet points is drie een mooi aantal. Bullet points zijn een mooie manier om een webtekst scanbaar en overzichtelijk te maken. Lezers houden van bullet points omdat ze:

  • Goed opvallen
  • Korte zinnen bevatten
  • Snel informatie verschaffen

De kracht van bullet points zit hem in het feit dat je snel informatie krijgt en niet hele teksten hoeft te lezen. Gebruik je teveel bullet points, dan lijkt het evengoed weer op een lap tekst en heb je grote kans dat de lezer een aantal punten overslaat. Probeer daarom maximaal 5 punten te noemen, maar in ieder geval 3.

3 – Mensen hebben iets met 3

Niet alleen vanwege de vrouwelijke vorm van de 3 houden we van de 3. De mens heeft sowieso iets met de 3. Je ziet op websites vaak iets staan als ‘In 3 stappen een goede Facebook pagina voor je bedrijf’ of een naam als 123Inkt.nl. Beide voorbeelden geven het gevoel dat je makkelijk en snel een pagina kunt maken of inkt kunt bestellen.

Ook in spreekwoorden komt vaak het getal 3 voor: ‘drie maal is scheepsrecht’, ‘al het goede komt in drievoud’ of ‘ieder dubbeltje drie keer omdraaien’.

Of wat dacht je van vroeger als je iets niet wilde doen, je vader met zijn handen in zijn zij ging staan, zijn wenkbrauwen fronste en zei: “Ik tel tot drie”. Verder dan twee kwam hij niet, want bij 1 bleef je dapper staan, bij 2 wiebelde je al op je voeten en nog voor hij 3 kon zeggen, of in sommige gevallen als hij ‘drrrrrrr’ zei, deed je snel wat je moest doen.

Zo zie je maar 3 is een magisch nummer en we hebben er wat mee. Gebruik dit bij website optimalisatie en haal er zo 3 keer meer winst uit… Oké dat was flauw, maar ik kon zo 1, 2, 3 niks beters verzinnen.

 

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *