Waar plaats je zoekwoorden?

zoekwoorden plaatsenAls je wilt dat je website goed gevonden wordt in de zoekmachine, is het belangrijk dat het zoekwoord voldoende op je website voorkomt. Oké, regelmatig het zoekwoord in de tekst zetten dat weten we, maar waar kun je de zoekwoorden nog meer kwijt? Buiten de tekst zijn er namelijk nog veel meer plekken waar je slim zoekwoorden kunt plaatsen. Op deze manier wordt de website nog relevanter voor de zoekmachine.

15 plekken waar je de zoekwoorden kunt plaatsen

Uiteraard is het belangrijk dat je zoekwoord regelmatig in de tekst op je webpagina voorkomt, maar er zijn nog veel meer plaatsen waar je de zoekwoorden kwijt kunt. Wellicht zijn er plekken waar je nog niet aan had gedacht, of je even niet opkomt als je een webpagina gaat maken. Daarom vind je hieronder een lijst met goede plekken waar je zoekwoorden kunt plaatsen:

 • De URL: De URL is een mooie plaats voor je belangrijkste zoekwoord die (nog) zwaar meetelt voor Google.
 • Subdomeinen: Maak een zoekwoord rijk subdomein i.p.v. /page.php?id=13. Gebruik een koppelstreepje waar een spatie hoort.
 • Menu: Je menu is een belangrijk item voor de navigatie van je site. Een zoekwoord hierin is erg waardevol.
 • Metadescription: Deze vertelt de zoekmachine waar de pagina over gaat. Dit wordt ook getoond als beschrijving in de zoekresultaten.
 • Titel van de pagina: De (meta)title wordt ook getoond in de zoekresultaten en is daarom belangrijk. Daarbij zorgen zoekwoord rijke titels vaak ook dat de zoekwoorden in de breadcrumbs verschijnen.
 • Metakeywords: Ook hier kun je zoekwoorden kwijt, echter doet Google daar weinig tot niets mee vanwege misbruik. Plaats er 0 tot max. 5.
 • Afbeeldingen: Ook in afbeeldingen kun je goed zoekwoorden kwijt. Denk ook aan de bestandnaam, alt tekst en beschrijving.
 • Tekst: Uiteraard in de tekst zelf. Plaats het zoekwoord regelmatig in de tekst, maar niet te vaak! Zorg dat de tekst altijd lekker leesbaar blijft.
 • Titels: Titels vertellen waar de tekst over gaat en zijn daarom belangrijk voor de zoekmachine. Een zoekwoord daarin is waardevol. <h1> heeft meeste waarde, dan <h2> etc.
 • Dikgedrukte woorden: Dikgedrukte woorden maken je pagina scanbaar en vallen meer op. Daarom hebben die woorden iets meer waarde.
 • Interne (tekst)links: Links vertellen dat er meer over dat onderwerp te vinden is. Zet daarom niet ‘klik hier’ maar gebruik het zoekwoord.
 • Bullet points: Mensen (en dus ook de zoekmachine) zijn gek op bulletpoints. Ze geven een opsomming van een onderwerp. Een zoekwoord hierin is daarom ook waardevol.
 • Onderstreepte/schuingedrukte woorden: Ook deze hebben, net als dikke woorden, meer waarde. Echter lijken ze op links of lezen vervelend. Om deze reden gebruik ik ze liever niet.
 • Tagline: De tagline vertelt iets over je hele website, dus is ook waardevol als je daar een zoekwoord in hebt.
 • Synoniemen: Google kijkt niet alleen naar het zoekwoord, maar ook naar de synoniemen. Plaats daar dus ook een paar van in de tekst.

Plaats niet teveel zoekwoorden

Oké je hebt nu een overzichtelijke lijst met mooie plekken voor zoekwoorden, maar let op: Over-optimalisatie schaadt. Dit heeft Matt Cutts ook onlangs aangegeven in een video:

Hoe voorkom je over-optimalisatie?

Eigenlijk vrij simpel: keep it reel! Wees gewoon realistisch. Zorg dat je als je als buitenstaander niet het gevoel zou krijgen dat de website overduidelijk is geoptimaliseerd voor Google en het te spammerig overkomt. De bezoeker moet zich er goed voelen en niet alleen maar het zoekwoord naar zich toe geslingerd krijgen. Tenslotte koopt de zoekmachine je product of dienst niet, dus richt je site te allen tijde op de bezoeker!

Sommige zoekwoorden uit de lijst dien je te plaatsen in de HTML code van je site. Weet je niet zo goed hoe dat moet, bekijk dan mijn video over zoekwoorden toevoegen in de HTML.

Ben ik nog een of meerder plekken vergeten, laat het me weten in een reactie, dan voeg ik ze alsnog toe om een zo volledig mogelijke lijst te krijgen.

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *