Hoe zorg je dat mensen contact met je opnemen

Een mailformulier is een goede manier om de bezoeker contact met je op te laten nemen. Veel effectiever dan een link naar het e-mailadres. Maar wist je dat zelfs het versturen van een formulier een grote drempel is? Hoe zorg je er nou voor dat meer mensen op verzenden klikken?

 • De vragen
  Vraag alleen het hoogstnodige , zoals bijvoorbeeld naam, e-mail en telefoonnummer. Als de eerste stap gemaakt is, is het vergaren van meer informatie simpel. Probeer daarom het eerste contact zo makkelijk mogelijk te maken.Stel je rekent een kabeltje af bij de Mediamarkt. De medewerkster vraagt naar je postcode. “ Waarom willen ze dat weten?”  is waarschijnlijk je eerste gedachte, maar oké, je geeft het. Als ze daarna naar je telefoonnummer vragen zeg je geërgerd nee, pakt je aankoop en loopt weg. Als je pas mocht betalen als je jouw naam, adres en telefoonnummer had gegeven, was je dan niet naar de BCC ernaast gegaan? Zo werkt het ook met e-mail formulieren , elke (onnodige) vraag is een grotere opstakel. Mensen geven niet graag persoonlijke informatie, beperk dit daarom tot het minimum.Heb je toch veel informatie nodig (bij bijvoorbeeld inschrijfformulieren), doe dit dan in verschillende stappen . Een uitgebreide invulpagina schrikt af. Als je de vragen verdeelt in meerdere stappen, wordt het sneller ingevuld. Bijvoorbeeld bij stap 1: persoonlijke gegevens basis, stap 2: extra persoonlijke gegevens, stap 3: adres/factuur gegevens etc.
 • De verzendbutton
  Als de bezoeker de verzendknop indrukt is het definitief en kan hij niet meer terug. Vragen beantwoorden gaat bijna automatisch, maar om het daadwerkelijk te versturen is een grotere stap.

  • Iets definitief maken, het verzenden dus, is altijd lastig. Voordat een bezoeker klikt, zoekt deze naar bevestiging. Hij wil gerustgesteld worden en weten of hij nergens aan vast zit. Een link naar de algemene voorwaarden op deze plek is dan ook geen aanrader. Dit maakt al snel dat je bezoeker van verzenden afziet en de pagina verlaat. Zet liever iets bevredigends neer, als: we nemen binnen 24 uur contact met u op.
  • Geef geen onnodige informatie meer. Als de bezoeker heeft besloten om contact op te nemen, verleid deze dan niet door links naar andere pagina’s producten neer te zetten. Als de lezer wegklikt, moet hij weer over de drempel om contact op te nemen.
  • Vaak vind je naast de verzendbutton een resetknop. Niks is zo frustrerend om per ongeluk op de verkeerde knop te drukken en al je informatie opnieuw in te moeten vullen. Zet daarom alleen een verzendknop . Wil je toch een resetknop, zorg dan voor een beveiliging, zoals een pop up met iets van ‘Weet u het zeker’, of maak deze knop kleiner en ver van de verzendbutton.

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *