Hoger scoren in de zoekmachine door goede afbeeldingen

Zoekmachine optimalisatie door afbeeldingenAfbeeldingen kunnen door Google (nog) niet goed gelezen worden, maar wat hij wel kan lezen is de naam van de afbeelding, de beschrijving en de alt-tekst. Toch zie ik op websites afbeeldingen met als naam ‘logo’ of ‘foto1’. Zonde! Hoe optimaliseer je jouw afbeeldingen zodat je site beter geïndexeerd kan worden door zoekmachines zoals Google?

Geef een goede bestandsnaam

Als je afbeeldingen op je site gaat zetten, hou dan rekening met het feit dat de zoekmachine het plaatje zelf niet of nauwelijks kan lezen. Heb je een foto, noem deze dan niet ‘foto1.jpg’, maar geef een bestandsnaam die zinvol is voor de indexatie van je site. Stel je hebt een bloemenwinkel in Alkmaar en wil het logo op je site hebben. Als je ‘logo.jpg’ upload, denkt de zoekmachine dat de foto een logo is, maar wat voor…? Noem je de afbeelding ‘bloemenwinkel-alkmaar.jpg’ dan leest de zoekrobot dat de afbeelding over een bloemenwinkel in Alkmaar gaat en waar word je nou liever op gevonden?

Als je teveel hetzelfde zoekwoord op een pagina gebruikt, ziet Google het als spam, keword stuffing heet dat. Zet daarom niet teveel afbeeldingen met hetzelfde zoekwoord op je site. Gebruik synoniemen voor andere afbeeldingen. Noem de voorkant van je winkel bijvoorbeeld ‘bloemenzaak-in-alkmaar.jpg’ en een foto van het assortiment bijvoorbeeld ‘bloemen.jpg’.

Titel en alt-tekst van een afbeelding

website optimalisatie afbeeldingen htmlNaast een goede bestandnaam kun je ook een titel aan je afbeelding geven. Deze kun je opgeven in de HTML-code van de afbeelding, of meestal ook direct via je cms systeem. Als je in de titel ook een zoekwoord gebruikt, leest Google deze ook. Hoe vaker hij een zoekwoord leest, hoe relevanter hij de website vindt en hoger hij hem zal plaatsen. Hier geldt echter ook dat je weer niet teveel het zoekwoord moet toevoegen (keyword stuffing). Een dichtheid van 2 tot 8% is ideaal. Als je een tekst van 200 woorden hebt, zorg dus dat het zoekwoord 4 tot 16 keer op de pagina staat. De titel geef je in de HTML-code bij ‘title’ achter de bestandsnaam. Dit ziet er zo uit:

<img src=”bloemenwinkel-alkmaar.jpg” title=”Bloemenwinkel Alkmaar”>

Ook de alt-tekst kun je hier toevoegen. Dit is de tekst die verschijnt als je met je muis over de afbeelding scrolt. Geef altijd een alt-tekst aan je afbeeldingen mee. Als de foto niet geladen wordt, kan de klant en zoekmachine toch zien waar het lege vakje over gaat. Zet in de alt-tekst wederom een zoekwoord. Uiteindelijk ziet je HTML-code er dan bijvoorbeeld zo uit:

<img src=”bloemenwinkel-alkmaar.jpg” alt=”Bloemenwinkel Alkmaar” title=”Bloemenwinkel Alkmaar”>

Deze versie is het meest geoptimaliseerd voor de zoekmachine. Ik geef echter de voorkeur om de alt-tekst ook voor de bezoeker te optimaliseren en het te combineren. Hierdoor krijgt de afbeelding ook een natuurlijkere naam en ziet Google het minder snel als spam. Mijn versie zou zijn:

<img src=”bloemenwinkel-alkmaar.jpg” alt=”Logo bloemenwinkel Alkmaar” title=”Bloemenwinkel Alkmaar”>

Wil je weten hoe je de afbeeldingen in je HTML code precies kunt aanpassen, kijk dan de video  ‘Zoekmachine optimalisatie in de HTML code

Alle kleine beetjes helpen

Het klinkt misschien overdreven om ook je afbeeldingen te optimaliseren voor de zoekmachine, maar de kleine aanpassingen kunnen net dat verschil maken. Stel er zijn 8 bloemenwinkels in Alkmaar die bijvoorbeeld 35 van de 100 ranking punten van Google hebben gehad, waaronder jouw site. Jouw site bestaat het minst lang en je staat daarom achter in dit rijtje van 8 op de 13de positie. Nu optimaliseer je de afbeeldingen en krijg je 38 punten. Ineens sta je niet meer op de tweede pagina, maar op een goede positie op de eerste pagina, namelijk de vijfde plek. Daarbij worden tegenwoordig vaak afbeeldingen tussen de normale zoekopdrachten vertoond. Toch weer een extra kans als jouw afbeelding hier vooraan staat!

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *