Top SEO zoekwoorden herkennen in Search Console

De laatste tijd is er veel nieuwe, zinvolle informatie toegevoegd aan Google Search Console. Waar het vroeger vooral ging om algemene en beperkte inhoud, kan er nu veel waardevolle data aan worden onttrokken. Een belangrijk onderdeel is het inzicht in de keywords die mensen naar je site leiden, en daar gaan we hier dieper op in.

Wat is Search Console?

Zoals de meesten van jullie zullen weten, is Search Console een gratis dienst van Google. Er zijn een aantal gegevens die je hierin terug kunt vinden met betrekking tot de prestaties van je site. Nuttige onderdelen hierbij zijn:

 • Overzicht van gemiddelde posities voor zoektermen
 • Inzien van de landingspagina’s voor zoektermen
 • Meldingen bij problemen met de website
 • Overzicht van de inkomende links naar je site

We gaan hier in meer detail kijken naar het eerste punt, namelijk de SEO zoekwoorden en posities.

Waarde van keywords en posities in Search Console

Belangrijk om direct te realiseren: getoonde positie is niet waar je momenteel te vinden bent! Het is een gemiddelde over de tijd die je hebt geselecteerd. Indien er niet veel veranderd is aan je posities, dan zal het gemiddelde goed overeen komen. Ben je echter bezig geweest met optimalisatie voor SEO zoekwoorden, dan kan het zijn dat je huidige posities hoger zijn!

Hoe bekijk ik mijn keywords en posities

Al is het geen weergave van de huidige posities, we kunnen wel waardevolle informatie krijgen uit het overzicht voor je zoektermen onderzoek. De data die we willen bekijken bevindt zich in de “queries” tab”.

Deze geeft een overzicht van gebruikte queries, oftewel zoektermen/keywords, die bezoekers hebben gebruikt in Google, en waarbij jouw website is getoond. Voor de queries kun je de volgende gegevens bekijken:

 • Clicks: Hoe vaak hebben gebruikers van Google op jouw vertoning geklikt in de zoekresultaten.
 • Impressions: Hoe vaak is jouw site getoond bij het gebruiken van de query
 • CTR: Welk percentage van de vertoningen leverde een klik op
 • Position: Gemiddelde positie

Waarde van deze gegevens

Vooral als je beter wilt gaan scoren op bepaalde zoektermen, kan je hier nuttige informatie uit halen. Het geeft je immers een indicatie welke SEO zoekwoorden al waarde hebben voor je site, aangezien ze jouw site laten zien in de zoekresultaten.

Je positie beïnvloedt alle drie de andere statistieken. Als je een slechte positie hebt, zal je minder vertoningen krijgen, en minder clicks. Als je onderaan de eerste pagina staat, zullen je vertoningen nog wel flink zijn, maar zal er weinig geklikt worden op jouw positie. Dit zorgt dus voor een slechte CTR.

Waar moet je op letten bij het kiezen van keywords om te optimaliseren?

Uiteraard is er altijd winst te behalen als je niet op de eerste plek staat. Maar aangezien het lastig is om voor alle zoektermen die interessant zijn de eerste positie te bereiken, is slim te werk gaan belangrijk tijdens je zoektermen onderzoek. Tijdens je zoektermen onderzoek kan je in Search Console letten op de een aantal zaken die kansen tonen.

Waar je op kunt letten:

 • Hoge vertoningen/impressions
 • Laag aantal clicks
 • Slechte CTR
 • Redelijke positie

Bij een redelijke positie kan je denken aan 7-10 of juist net onder de bovenste posities op de tweede pagina, dus 14-18.

Een voorbeeld van een zeer geschikt keyword

Waar zitten de waardevolle kansen bij je zoekwoord onderzoek in Search Console? We kijken hier naar onderstaande voorbeeld uit Search Console:

Wat opvalt, is dat er veel vertoningen zijn voor deze query: 7.529 maar liefst. We zien echter ook dat er maar 9 keer op geklikt is. Dit kan altijd veroorzaakt worden omdat de site niet aansluit bij de zoekterm, of de vertoning in de zoekresultaten niet aantrekkelijk genoeg is om op te klikken. We kijken hier echter naar een andere belangrijke factor: de gemiddelde positie v1n 14,5!

De tweede pagina van Google is er eentje die door veel mensen als niet relevant genoeg bestempeld zal worden. Als het niet bij de eerste pagina met resultaten staat, dan zal het wel niet zijn wat ik zoek! Als mensen al doorklikken, dan is het zinvol om op plek 11 te staan: bovenaan de tweede pagina.

De positie 14,5 is niet slecht, aangezien er duizenden sites staan die hieronder worden getoond. Als je bezoekers wilt binnenhalen, is deze positie echter vrijwel waardeloos.

Gelet op het aantal vertoningen, zien we dat de zoekterm veel gebruikt wordt. Aangezien de positie al redelijk de goede kant op gaat, is dit dus een prima kans om meer bezoekers naar de website te halen!

Conclusie: Search Console kan je helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden

Door slim te kijken naar de data in search console, kan je bij zoekwoord onderzoek snel enkele quick wins ontdekken. Uiteraard is uitgebreid onderzoek middels andere tools nog steeds zeer belangrijk, maar de data uit Search Console geeft je enkele mooie zoektermen, zonder er moeite voor te hoeven doen.

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *