SEO en het belang van hosting – praktijkcase

SEO en belang hostingEr zijn vele website optimalisatie trucs om beter gevonden te worden in de zoekmachines, maar goede hosting wordt vaak vergeten. Toch is het erg belangrijk, zeker met de opkomende Panda update

Met website optimalisatie op eerste pagina

Ik wilde mijn blog website www.websiteoptimalisatie.net met het zoekwoord ‘website optimalisatie’ graag op de eerste pagina van Google krijgen. Ik krabde even op mijn hoofd, fronste mijn wenkbrauwen en ben toen met verschillende zoekmachine optimalisatie technieken gaan optimaliseren en heb ik een aantal punten getest om de werking te zien. Hier kwamen leuke conclusies uit.

Iets meer dan een jaar geleden installeerde ik WordPress op mijn domeinnaam, heb een goedkope Amerikaanse hosting gekozen en heb een zoekmachine vriendelijke theme gemaakt, maar heb geen SEO plugins geïnstalleerd en ben niet gaan linkbuilden. Hierop ben mijn blogs over website optimalisatie gaan posten, om te kijken hoever ik zou scoren. Ik heb het zoekwoord ‘website optimalisatie’ een aantal keer in de berichten terug laten komen.

Website Optimalisatie in de zoekresultaten

omhoog-in-googleOmdat ‘website optimalisatie’ in de domeinnaam zit (dan wel zonder spatie of streepje) en ik over website optimalisatie onderwerpen blog, zag ik de website al vrij snel al vrij snel in de resultaten van Google komen als ik ‘website optimalisatie’ intikte. Ik deed een klein dansje en ben verder gaan bloggen. De website klom steeds hoger, maar nog niet naar een hele mooie positie. Met zoveel concurrentie op dat zoekwoord op het pad, is het ook wel lastig klimmen. Hij kwam dan ook niet veel verder dan onderaan pagina 2, of op pagina 3.

Toch maar linkbuilden

Op dat moment ben ik toch maar een beetje gaan linkbuilden op ‘website optimalisatie’ via startpagina’s en social media. Het grovere geschut qua linkbuilding bewaar ik nog even als reserve. Trots als een pauw zie ik websiteoptimalisatie.nl hoger en hoger klimmen naar positie 11.

Hoe dichter je bij de eerste pagina komt, hoe sterker de concurrentie. Zeker met een zoekwoord als website optimalisatie, omdat sites over website optimalisatie zelf ook allemaal bekend zijn met zoekmachine optimalisatie. Vol verwachting wachtte ik op het moment dat de URL van de tweede pagina zou stappen en zich nestelde op pagina 1 in Google, maar helaas hij bleef schommelen tussen positie 14 en 11. Ik duwde nog tegen mijn beeldscherm, maar het hielp niet.

Website Optimalisatie op een andere server

SE) en Nederlandse hostingHet was jammer dat de eerste pagina nog niet bereikt was met ‘website optimalisatie’, maar stiekem ook wel weer leuk, want nu was het perfecte moment om zelf te testen goede hosting belangrijk voor de zoekmachine is. Het is algemeen bekend dat een hosting belangrijk is voor je website. Een snelle server, betekent dat je site eerder geladen is, wat goed is voor de gebruiksvriendelijkheid, net als een betrouwbare server die zelden hapert of down is. Om deze reden is het ook voor de zoekmachine belangrijk. En het wordt komende tijd alleen nog maar belangrijker met de Google Panda update in het vizier.

Maar niet alleen de snelheid en betrouwbaarheid van de server is belangrijk voor de zoekmachine, ook de plaats waar de server staat. Net zoals een .nl domein voorrang krijgt bij gebruikers die op Google.nl zoeken, heeft een website die draait op een server die in Nederland staat ook een stapje voor.

Tijd om websiteoptimalisatie.nl te verhuizen naar een Hollandse server. Ik koos een betrouwbare hosting die hun servers in Amsterdam hebben staan en installeerde de hele rataplan. Tevens vroeg ik een eigen IP-adres aan. Vaak plaatsen hosters jouw site samen met andere websites op één IP-adres. Als de andere sites veel spam of pornografische content bevat, schaadt dit ook de betrouwbaarheid van jouw site en kun je slechter scoren.

Website Optimalisatie arriveert op pagina 1

website optimalisatie op pagina 5 GoogleIk typte regelmatig ‘website optimalisatie’ in op google.nl, had webgeschiedenis uitgezet en zocht op locatie ‘Nederland’. Maar de spin van Google was nog niet langsgekomen. Vrij snel nadat de Google bot weer eens mijn site had geïndexeerd was het dan zover: de site stond op de eerste pagina van Google met ‘website optimalisatie’. Mijn site had eindelijk de sprong gemaakt, en niet zomaar een sprong. Hij pronkte gelijk op de 7de plek, al gleed hij soms nog terug naar positie 8.

Zo zie je hoe belangrijk een goede hosting voor zoekmachine optimalisatie is. Denk bij website optimalisatie dan ook eens om je site te verhuizen naar een betrouwbare partner, met servers in Nederland.

En nu?

Als je ‘website optimalisatie’ in Google intikt staat mijn site inmiddels op de 5de plaats, wat al een mooie positie is natuurlijk. Ik heb onlangs de zoekmachine vriendelijke theme omgeruild met een normale WordPress theme en SEO plugins geïnstalleerd. Kijken of hierdoor de positie minder wordt, of verbeterd. Daarna ga ik weer een zoekmachine vriendelijke theme installeren en dan hoop ik met ‘website optimalisatie’ toch wel in de top 3 te staan. Anders wordt toch betere linkbuilding uit de kast getrokken!

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *