Wordt jouw site goed gevonden door zoekmachines

Logo GoogleSEO (Search Engine Optimization) is de Engelse term voor zoekmachine optimalisatie. Om ervoor te zorgen dat zoekmachines je site goed kunnen lezen, is het belangrijk om de te tekst hiervoor te optimaliseren.Hier krijg je vast een aantal tips voor zoekmachine gevoelige content.

•  Zoekwoord in <title> tag

De <title> tag geeft aan wat de titel van de pagina zelf is. De zoekmachine gebruikt het om een goed beeld te krijgen van waar je website over gaat. Deze wordt ook vaak weergegeven als titel in de zoekresultaten en boven in de browser (boven de adresbalk).

•  Zoekwoord in <h1> tag

De <h1> tag geeft een kop van het hoogste niveau aan. Zie dit als bijvoorbeeld een krantenkop. Zoals je blik op een krantenpagina de koppen scant, scant de zoekmachine deze <h1> tags en ziet dit als belangrijke informatie. Een <h2> tag heeft een iets lagere waarde dan de <h1> tag en de <h3> tag weer iets lager dan <h2> enzovoort. <h1> gebruik je voor de titel van de webtekst en <h2>, <h3> etc. voor tussenkopjes.

•  Een goede zoekwoord dichtheid

De zoekwoord dichtheid betekent hoe vaak het zoekwoord in de tekst voorkomt. Voor een optimaal resultaat dient het percentage ongeveer 2 tot 5 procent te zijn. Pas op voor keyword stuffing (het te vaak plaatsen van een zoekwoord op een pagina). Dit wordt vaak bestraft door de site uit de resultaten te verwijderen.

•  Zoekwoord in de eerste alinea of de eerste 50 woorden

Het is belangrijk dat het zoekwoord voorkomt in de eerste vijftig woorden. Een zoekmachine vindt het eerste gedeelte van een tekst namelijk het meest belangrijk. Echter kijken ze ook naar het geheel. Verdeel de zoekwoorden daarom over de hele tekst, met in ieder geval een of meerder in het begin.

•  Zoekwoord in interne links

Interne links zijn de links tussen je eigen pagina’s. Zoekmachines zoeken ook op deze links. Als je een link met “klik hier” gebruikt, optimaliseer je voor het zoekwoord “klik hier”. Gebruik daarom bij je interne links het zoekwoord.

Let er bij het optimaliseren van je teksten wel op dat je de tekst schrijft voor de lezer en niet voor de zoekmachines. Hou de tips in je achterhoofd, voeg ze zoveel mogelijk toe maar zorg dat het prettig leesbaar blijft voor de bezoeker. Heb je hier moeite mee, laat dan een SEO tekstschrijver een tekst voor je (her)schrijven en kijk hoe hij het doet. In deel 2 lees je meer over het optimaliseren van je site.

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *