Hoe maak ik mijn homepagina winstgevend – 4 tips
Krijgt je website veel bezoekers maar klikken die snel weer weg? Of nemen ze je product wel af maar wil je meer klanten?
Een websitebezoeker bepaalt in ongeveer twee seconden of hij op de webpagina blijft of verder klikt. Hoe zorg je er nou voor dat je binnen die twee seconden de aandacht trekt?
- Scanbaar schrijven
Wanneer een bezoeker op je site terechtkomt leest hij niet maar scant de pagina. Pas als je zijn interesse hebt gewekt, begint hij te lezen. Zo zorg je dat de boodschap over komt:- Een van de eerste dingen die de scannende bezoeker ziet zijn de titels en tussenkopjes. Om te zorgen dat deze de aandacht vasthouden zet je de belangrijkste dingen vooraan.
- Een goede manier om de belangrijkste woorden in de tekst uit te lichten is om ze dikgedrukt te maken. Zo vallen ze op en krijgt de bezoeker meteen een goed beeld van de boodschap.
- Gebruik bulletpoints. Dit maakt een tekst beter leesbaar. Mensen zijn eerder geneigd een bulletpoint te lezen dan een lap tekst. Bovendien geef je een bezoeker het idee dat de informatie snel te vergaren is. Mensen lezen meestal alleen de eerste vijf punten. Verwerk er daarom niet meer in de tekst. Dit houdt de opsomming ook overzichtelijk.
- Kijkrichting sturen
Je hebt jouw website gemaakt met een doel: bijvoorbeeld dat de bezoeker contact opneemt, of een bepaalde pagina leest. Maar ziet je gast wat jij wil dat hij/zij doet? Met bepaalde trucs kan je de ogen van je potentiële klant daarheen sturen waar jij ze wil hebben.
- Wat altijd goed werkt is een pijl, vinger of ander object dat ergens naar wijst. Als ergens rechtstreeks naar gewezen wordt kijk je daar automatisch naar. Een andere mogelijkheid is de tekst zo te schrijven dat het ergens naartoe wijst.
- Ook een foto van een of meerdere mensen of dieren die ergens naar kijken werken erg goed. Je bent meteen geneigd de blik te volgen om te zien waar hij/zij naar kijkt. Hieronder zijn twee afbeeldingen te zien. Door middel van eye-tracking (via sensoren wordt gemeten waar websitebezoekers naar kijken) is bewezen waar het meest naar gekeken wordt. Duidelijk is dat bij de linker afbeelding er veel aandacht is voor hetgene waar de baby naar kijkt, terwijl in de rechter de meeste mensen naar het gezicht kijken. Op deze manier kan je de lezer beïnvloeden om een bepaald punt van de site te laten zien (bijvoorbeelde de contact button of het telefoonnummer).
Als je een foto van jezelf of collega gebruikt wekt dat tevens vertrouwen, je ziet dan dat er een persoon achter de website zit. - Een derde manier is het gebruik van de opmaak van de pagina zelf. Een horizontale pagina of horizontale tekstblokken trekken je blik naar rechts terwijl een verticale pagina of verticale blokken je naar beneden stuurt.
- Wat altijd goed werkt is een pijl, vinger of ander object dat ergens naar wijst. Als ergens rechtstreeks naar gewezen wordt kijk je daar automatisch naar. Een andere mogelijkheid is de tekst zo te schrijven dat het ergens naartoe wijst.
- De boodschap overbrengen
De lezer heeft gescand, is gestuurd en heeft interesse. Nu is het verleidelijk uit te wijden over jezelf, maar dit is ook een risico.In eerste instantie zijn jij, je bedrijf en wat jij wilt bereiken niet zo belangrijk voor de bezoeker. Hij is veel meer geïnteresseerd in wat hij aan jou en je bedrijf heeft. Vertel dus wat je voor hem kunt betekenen en wat jou uniek en beter dan de concurrent maakt. Pas wanneer de bezoeker geïnteresseerd is in je diensten of producten wil hij meer over je weten en kijkt op je ‘over ons’ pagina, of neemt contact op. Een lange tekst is minder aantrekkelijk en je bent de aandacht van de lezer zo kwijt. Gebruik vooral voor een homepage zo min mogelijk uitgebreide tekst en houd zoveel mogelijk één boodschap aan. Het is beter meerdere overzichtelijke pagina’s te gebruiken dan één pagina’ met alle informatie.
- Call to action
Okay, nu ben je zover dat de lezer is blijven plakken. Hij heeft de kijkrichting gevolgd, de belangrijkste dingen zijn hem opgevallen en heeft interesse in je product/dienst. Het wordt tijd dat al die moeite beloond wordt. Het is tijd voor de call to action, of te wel dat je hem gaat vertellen wat hij moet doen. Een call to action (CTA) is een verzoek tot actie, bijvoorbeeld: contact opnemen, een pagina bekijken of inschrijven.
- Schrijf je CTA in de gebiedende wijs: ‘Bel nu…’ werkt beter dan ‘U kunt bellen naar…’. Woorden als ‘nu’ en ‘direct’ werken ook goed. Er zit wat druk achter en een bezoeker is minder geneigd het reageren uit te stellen.
- Een opvallende button werkt goed. Hoe groter de button, hoe meer erop geklikt wordt. Maak hem het liefst in een afwijkende kleur en zet er een tekst als ‘E-mail ons’ op. Dan valt hij meteen op en weet de lezer wat u van hem wilt.
- Zet de CTA op een plek die goed zichtbaar is. Hou rekening met de kijkrichting. De CTA is waar je hele website om draait, dus stuur je lezer daarheen en zorg dat hij duidelijk is.