Wat mijn spijkerbroek met jouw website te maken heeft
Lange rafels en witte slijtplekken: deze broek kon echt niet meer. Dus ging ik op weg naar een kledingzaak om een nieuwe spijkerbroek te kopen, maar wat me daar nou overkwam…
Aan het begin van een lange winkelstraat viel mijn oog op een ruit waarop stond ‘herenmode’. Vol verwachting stapte ik naar binnen. Met de deurklink nog in mijn hand werd ik al aangesproken door een medewerker.
Vaarwelkom
‘Welkom in mijn winkel, leuk dat u komt kijken’ zei ze vol enthousiasme. Ze vertelde dat ze als klein kind al gefascineerd was door mode en dat haar vader modeontwerper was. Binnen een paar minuten stond ik nog op de mat en wist ik de hele geschiedenis van haar winkel, maar of ze broeken verkopen? Geen idee. Ze draaide zich om en liep naar achter. Ik had nog geen broek gezien, maar vond dat ik al genoeg tijd had verspild. Ik verliet de winkel en ging op zoek naar een andere zaak.
Welkom op websites
Hoe vreemd dit verhaal ook klinkt, toch gebeurt dit op veel websites. Op veel sites staat ‘welkom op de site’ of iets. Vaak is de homepagina gebruikt om een tekst over het bedrijf te plaatsen, of het (laatste) nieuws. Als je een winkel ingaat of op een site komt, wil je eerst weten wat je daar kunt vinden en waarom je juist daar moet zijn. Daarna pas is het interessant om meer over het bedrijf te weten.
Het is lief dat ze me welkom heet, maar ik voel me meer welkom als ik:
- direct zie waar spijkerbroeken liggen
- er voldoende medewerkers zijn zodat ik niet hoef te wachten
- ze me koffie aanbiedt
- er een speciale actie is.
Net zoals ik de winkel verliet, zullen veel bezoekers je site verlaten. Door de onpersoonlijkheid en 1 klik voldoende is, is de drempel nog eens veel lager om weg te gaan. Bedenk waarom een potentiële klant naar je website komt en zorg dat hij of zij direct ziet wat je aanbiedt. Als de lezer meer wilt weten over het bedrijf, klikt hij/zij wel op ‘over ons’. Een bezoeker voelt zich welkom op jouw website als:
- Het direct duidelijk is wat je aanbiedt
- De navigatie logisch is en goed werkt (niet hoeven nadenken/zoeken)
- Ze een cadeautje krijgen (gratis informatie, inschrijven nieuwsbrief etc.)
- Er GEEN intro op de site is die je eerst moet doorlopen
- De tekst prikkelend geschreven is
- Ze meer krijgen dan ze verwachten (bijv. gratis verzenden, extra service)
- De site vloeiend werkt (niet hoeven wachten of pagina’s die niet werken)
Welkom en zoekmachines
Als er ‘Welkom’ als titel van je pagina of tekstvlak staat, ziet de zoekmachine dat als belangrijkst zoekwoord. Het is tenslotte je titel. Als je ‘welkom’ in de titel gebruikt, wordt je dus daarop het beste gevonden, terwijl je er misschien meer aan hebt om op ‘Keurslager in Delft’ of ‘lekker vlees in Maarssen’ gevonden te worden.
Kortom: zeg dus nooit welkom op je site, maar laat je bezoekers beleven hoe welkom ze zijn. Want zeg nou zelf, hoe vaak heb je zomaar bij iemand met zo’n rieten deurmat met welkom erop aangebeld, omdat je dacht dat ze dat wel konden waarderen?