WordPress SEO optimalisatie

Meer dan 30% van alle websites is tegenwoordig gerealiseerd met WordPress. Wat zorgt ervoor dat zoveel mensen kiezen voor dit systeem, en hoe pak je met WordPress seo optimalisatie aan? Daar geven we je in dit artikel antwoord op.

Waarom kiezen voor WordPress

WordPress bestaat al sinds 2003, maar vooral de laatste 10 jaar is er een flinke toename te zien in sites die er gebruik van maken. Gemiddeld neemt het marktaandeel toe met meer dan 2% per jaar. Momenteel is ongeveer 34% van de websites voorzien van WordPress. De populariteit is eenvoudig te verklaren.

 • Gebruiksvriendelijk: Geen gedoe met code’s en ontwerprogramma’s
 • Meer dan 30.000 WordPress themes beschikbaar
 • Meer dan 50.000 plugins om je site uit te breiden of te optimaliseren
 • Gratis! Al zijn er wel betaalde themes en plugins
 • Continue verbeteringen aan veiligheid en functionaliteit
 • Zoekmachine vriendelijk!

Voor veel bedrijven is het feit dat er met plugins en weinig kennis een zoekmachine vriendelijke website gecreëerd kan worden de reden om voor WordPress te kiezen. Als je gaat starten met je nieuwe website, is het belangrijk om de zoekmachine in het achterhoofd te houden. Daarom zijn er een aantal richtlijnen die erg belangrijk zijn.

De juiste theme selecteren

Een flitsende theme met video’s, speciale effecten, en indrukwekkende slideshows in de header is misschien verleidelijk. Bij het kiezen van het juiste design, zijn gebruiksvriendelijkheid en snelheid echter de belangrijkste aspecten om in de gaten te houden. Onderzoeken wijzen uit dat gebruikers de voorkeur geven aan een snelle en eenvoudig te gebruiken site, en het design van ondergeschikt belang vinden. Denk bij de keuze van je theme dus vooral uit het oogpunt van de gebruiker, en niet je persoonlijke voorkeur. Daarnaast is snelheid een factor die zwaar weegt bij de beoordeling van je posities binnen Google. WordPress SEO vriendelijk maken begint dus al bij de keuze voor je theme!

Gebruik de juiste plugins

Een groot voordeel van WordPress is het gemak waarmee je met plugins allerlei zaken kunt aanpassen en uitbreiden. Alhoewel de plugins het leven een stuk makkelijker kunnen maken, is het voor je zoekmachine vindbaarheid niet altijd gunstig. De plugins richten zich op de specifieke zaken waar ze voor zijn ontworpen. Hierbij is zelden rekening gehouden met de gevolgen voor o.a. de snelheid van je website. Gelukkig zijn er ook een aantal plugins die je juist helpen met snelheid en wordpress optimaliseren.

 • Yoast SEO wordpress plugin (Alles in 1 WordPress SEO tool)
 • WP Rocket (Beheren van de cache van je website)
 • Broken Link Checker (Vind alle gebroken links op je site)
 • Quick Page / Post Redirects (Stel redirects in als URL’s veranderen, en voorkom 404 meldingen)
 • Autoptimize (Verbeter de snelheid van je site)
 • Really Simple SSL (Regelt het gebruik van https voor een veilige website)

Het gaat te ver om alle plugins in dit artikel te bespreken, maar eentje mag niet ontbreken bij de installatie van je website, namelijk Yoast SEO.

Yoast SEO plugin

De Yoast SEO plugin is een van de meest geinstalleerde plugins. Het feit dat deze plugin zich compleet richt op wordpress seo optimalisatie is de reden dat veel sites voor de Yoast seo plugin kiezen. Een aantal van de belangrijkste kenmerken van de Yoast SEO plugin zijn:

 • Makkelijk aanpassen van de pagetitle en meta description
 • Aanmaken van een sitemap
 • Eenvoudig pagina’s uitsluiten van de zoekresultaten
 • Instellen van Canonicals (Voorkom dubbele content)
 • Leesbaarheidsanalyse van je teksten

Op het moment dat je dus je theme hebt geinstalleerd, is het verstandig daarna de Yoast SEO wordpress plugin te installeren. Dit zorgt ervoor dat je bij het schrijven van je eerste teksten direct gebruik kunt maken van de voordelen die de plugin biedt op het gebied van wordpress optimaliseren.

Aan de slag met WordPress SEO

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het niet moeilijk om te starten met je zoekmachinevriendelijke website. Let er simpelweg op dat je en snelle, gebruiksvriendelijke theme kiest. Installeer alleen de nodige plugins, waarbij Yoast niet mag ontbreken, en begin met content toevoegen! Hoe je zoekmachinevriendelijke teksten schrijft, en andere nuttige plugins kunt gebruiken, leggen we je graag in een volgend artikel uit!

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *