Wordt jouw site goed gevonden door zoekmachines – deel 2

Google logoIn het vorige deel van deze serie over zoekmachine optimalisatie legde ik al uit hoe je kunt zorgen dat je pagina beter leesbaar is voor Google. Maar hoe werkt Google eigenlijk?
Indexeren
Er moet een hoop gebeuren voordat je website verschijnt in de zoekresultaten. Eerst doorzoekt de Googlebot (de “spin” van Google die het hele web doorzoekt) een pagina op hyperlinks . Dan volgt hij deze links naar de volgende pagina’s en doorzoekt die weer op hyperlinks. Alle doorzochte pagina’s krijgen een nummer en worden opgeslagen in een database.
Hierna worden de pagina’s gescand op woorden. Bij elk woord wordt dan een lijst gemaakt van pagina’s waarin dat woord voorkomt. Deze gigantische databases zijn uitgespreid over honderden computers, waardoor ze sneller doorzocht kunnen worden dan op één computer.
Als er een combinatie van zoekwoorden gezocht wordt, wordt de lijst van het eerste woord vergeleken met de lijst van het tweede woord. De pagina’s waar beide zoekwoorden in voorkomen, worden dan verder gesorteerd.

De hoogte in zoekresultaten
Google plaatst nu alle zoekresultaten op volgorde van relevantie , betrouwbaarheid en hoe belangrijk Google jouw website acht. Dit wordt bepaald door het aantal en de kwaliteit van andere websites die naar jouw site verwijzen. Een website die veel links van andere sites heeft, wordt als belangrijk gezien. Echter wordt er ook gekeken van wat voor sites de links afkomen. Is deze betrouwbaar, al belangrijk gevonden door Google en is het onderwerp relevant? Als je veel links hebt van niet relevante websites kan Google denken dat je belangrijker probeert te lijken en je daarom lager plaatsen.
Maar er zijn andere factoren. Bijvoorbeeld; als een document twee zoekwoorden naast elkaar plaatst is dat relevanter dan als de beide zoekwoorden los van elkaar voorkomen in de tekst. Ook als de zoekwoorden voorkomen in de titel is dit een indicatie dat de pagina relevant moet zijn. Op dezelfde manier is de kans groter dat een pagina relevant is als de zoekwoorden meerdere keren over de hele pagina voorkomen dan als die maar één keer voorkomen.

Hoger in Google
Wil je goed gevonden worden door Google, dan is het belangrijk te zorgen dat de concentratie van het zoekwoord waarop je gevonden wil worden tussen de 2 en 5 procent is en de zoekwoorden in je titel voorkomen, zoals we in de vorige nieuwsbrief hebben uitgelegd. Maar ook zeer belangrijk is het aantal links vanaf andere websites. Dit heet “ Linkbuilding ”. Probeer dus zoveel mogelijk links naar jouw site op andere websites, die over hetzelfde onderwerp schrijven, te krijgen. Dit kun je doen door je aan te melden op startpagina’s en door de beheerder een verzoek te sturen. Vaak wordt dan gevraagd om een link terug te plaatsen. Het is beter om een eenzijdige link te hebben, dus probeer sites te vinden die hier niet om vragen. Indien mogelijk is het aan te raden om het zoekwoord in de linktekst te plaatsen. Voor een tekstschrijver is het bijvoorbeeld beter om ‘tekstschrijver Martijn’ als linktekst te hebben, dan ‘website van Martijn’. Hoe belangrijker de website voor Google, hoe belangrijker de link voor jou is. Een trucje om te controleren hoe hoog de site aangeschreven staat, is door te kijken naar de Pagerank . Dit is een waarde van 1 tot 10 die Google aan websites mee geeft. Er zijn veel sites en programma’s die de Pagerank kunnen zien van een website. Tik in een zoekmachine ‘Pagerank checker’ en je vindt er zo een aantal.

Linkbuilding is een tijdrovend maar zeer waardevolle klus om hoger te scoren in Google. Heb je vragen over linkbuilding, neem dan gerust eens contact op voor wat extra tips.

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *