Conversies verhogen op je website
Veel websites maken zich druk over hoger scoren in google. Goede posities kunnen de broodnodige bezoekers opleveren. Een bezoek aan je website is echter alleen belangrijk, als deze resulteert in een conversie die voor jou waardevol is. In dit artikel beschrijven we enkele zaken die je helpen om die conversies te behalen.
Wat wil je bereiken op je website?
Om te kunnen bepalen wanneer een bezoeker waardevol is, dien je vast te stellen wat het doel is dat je wilt bereiken. Een conversie kan een aankoop zijn van een product, maar ook een contactmoment, of het achterlaten van gegevens. Er zijn daarom twee zaken die je als eerste dient te doen:
Bepaal waardevolle pagina’s en acties: Bedenk welke acties op je website voor jou tellen als een conversie.
Stel doelen in: Gebruik bijvoorbeeld Google analytics om doelen in te stellen, en zo te meten wanneer een doel bereikt is.
Als je de doelen hebt ingesteld die voor jou belangrijk zijn, kun je data verzamelen. Zo kun je vaststellen hoeveel doelen er behaald worden, en welk percentage dit is van je bezoekers. Zie je doelen die bijvoorbeeld slechts door minder dan 1% van je bezoekers worden behaald, dan is dit een mooi punt om te starten met het bedenken van verbeteringen. Maar ook doelen die relatief goed worden behaald, kunnen altijd worden verbeterd. Een site is nooit 100% optimaal, en op elk vlak is winst te behalen.
Wat doen bezoekers op je website?
Nadat de doelen zijn ingesteld, kun je aan de hand van de conversies conclusies trekken over de prestaties. Deze conclusies zijn waardevol, om te kunnen bepalen welke zaken er wel, en niet werken op je website. Om meer inzicht te krijgen in het “waarom” van deze resultaten, dien je te kijken naar het bezoekersgedrag. Er zijn veel tools en online diensten die je hierbij kunnen helpen. Vaak zijn dit betaalde hulpmiddelen, maar er zijn ook prima gratis oplossingen. We zullen er hier twee toelichten.
Google Analytics: Door te kijken naar zaken als bounce rate, sessieduur, en bezochte pagina’s, kan je zinvolle conclusies trekken. Heeft een pagina bijvoorbeeld een hoge bounce rate, of zeer korte sessieduur, dan sluit de pagina waarschijnlijk niet aan bij de verwachting van de bezoeker. Zie je een langere sessieduur, maar worden er geen acties ondernomen? Dan kan het zijn dat je Call to Action niet genoeg opvalt, of de content niet oproept tot het ondernemen van een actie.
Mouseflow: Dit programma toont je het daadwerkelijke gedrag van de bezoekers op je website. Aan de hand van heatmaps kun je bijvoorbeeld scrollgedrag en clickgedrag bekijken. Tevens kun je opnames van website bezoeken bekijken. Zo kun je exact zien hoe bezoekers over je site navigeren, en waar eventuele knelpunten zitten die het behalen van je doelen in de weg zitten.
Aan de slag met de optimalisatie
Nadat je de data hebt bekeken in Analytics en Mouseflow (of andere tools die je hebt gebruikt), kan je gaan nadenken over mogelijke verbeteringen. Allereerst ga je variaties verzinnen van pagina’s of elementen, waarvan je denkt dat ze verbeterd kunnen worden. Daarna dien je deze te testen, om te zien of ze beter presteren dan de originele versies.
Variaties bedenken: Gebaseerd op de data kan je variaties uitwerken die je wilt testen. Zo kan het verplaatsen van een formulier naar de linkerkant van je pagina bijvoorbeeld getest worden, of kan je kleine aanpassingen doen, zoals de kleuren van knoppen wijzigen, of andere afbeeldingen gebruiken. Om te kunnen achterhalen of de variaties tot verandering leiden, kan je de data vergelijken met een periode waarin het origineel actief was. Hiermee sluit je echter bepaalde zaken zoals seizoensinvloeden niet uit. Om te kunnen bepalen of een aanpassing succesvol is, dien je dit goed te meten. Hier zijn allerlei mogelijkheden voor, maar een gratis versie die erg gebruiksvriendelijk is, is Google Optimize.
Google Optimize: Deze handige tool geeft je de mogelijkheid om zonder daadwerkelijke wijzigingen aan je website, toch variaties aan te maken. Je kunt een experiment instellen, waarbij je zonder kennis van coderen en webdesign een variatie kunt samenstellen vanuit de tool zelf. Door daarna bijvoorbeeld 50% van je bezoekers het origineel te laten zien, en 50% de variatie, kun je meten welke van de twee versies beter presteert.
Conclusies trekken: doorvoeren of opnieuw beginnen?
Hebben de variaties geleid tot meer bezoekers? Voer de aanpassingen dan door. Is er geen duidelijk verbetering, of zelfs een afname van conversies? Bedenk dan aan de hand van je analyses nieuwe variaties, of verzamel meer data alvorens je opnieuw begint met experimenteren.
Het optimaliseren van je website is eigenlijk nooit echt afgerond. Zelfs als een variatie beter werkt, kun je daarna weer een nieuwe variatie op die versie bedenken om te testen. Blijf vooral data verzamelen, en ga aan de hand van deze gegevens nadenken over verdere verbeteringen.