Goede navigatie = goede zoekmachine indexatie

zoekmachine indexatieEr zijn veel factoren die erg belangrijk zijn voor zoekmachine optimalisatie, maar navigatie is wel een erg belangrijke. De navigatie wordt gebruikt om je website te indexeren. Goede navigatie zorgt voor goede indexatie. Ook voor de gebruikers is duidelijke navigatie erg belangrijk. Zoekmachines richten zich steeds meer op het gebruikersgemak, dus ook om die reden is goede navigatie positief voor de resultaten in de zoekmachine.

Tekstkoppelingen

Links in teksten zijn een goede manier om de zoekmachine te laten zien waar een tekst over gaat. Door in de tekst een link te plaatsen naar meer info over dat onderwerp, geef je aan dat dat onderwerp belangrijk voor je site is. De zoekmachine geeft aan dat zoekwoord voor jouw site dan extra waarde. Je kunt een bepaald zoekwoord dan ook promoten door op verschillende pagina’s links naar de pagina over dat onderwerp te zetten. De waarde van die pagina, en dus zoekwoord, gaat dan omhoog. Gebruik in de tekstlink een zoekwoord. De tekst in de link krijgt extra waarde, dus ‘klik hier’ of ‘lees verder’ laat zien dat jouw site over ‘klik hier’ of ‘lees verder’ gaat.

Een tekstkoppeling dient opvallend te zijn en een duidelijk andere kleur dan je tekst. Het liefst met onderlijning. Blauw is de meeste gebruikte kleur. Hierdoor is het herkenbaar voor gebruikers dat het een link is, hier kijkt de zoekmachine ook naar. De beste kleur voor je tekstlinks is dan ook blauw, tenzij je natuurlijk blauwe tekst op je site gebruikt, dan moet de link (of de tekst) een andere kleur krijgen.

Menu navigatie

Ook de navigatie van het menu dient duidelijk te zijn. Gebruik om terug te keren naar de homepagina bijvoorbeeld ‘Home’: iedereen weet dat ‘home’ terug naar de startpagina is.

De meest gebruikte plaats voor een menu is boven of links naast de pagina’s. Het hoofdmenu is een van de belangrijkste punten voor de zoekmachine. Zorg dus dat de belangrijkste pagina’s die je gevonden wilt hebben in de zoekmachine daar in staan. En gebruik bij voorkeur een zoekwoord in de link naar de pagina. Die link krijgt namelijk veel waarde van de zoekmachine.

Kruimelpad

Een kruimelpad (of breadcrumbs) is erg goed voor de navigatie van zowel de gebruiker als de zoekmachine en daarom zeker een aanrader om op je site te plaatsen. Zeker als je een website hebt met veel pagina’s is een kruimelpad eigenlijk onmisbaar voor de gebruiker én zoekmachine.

Een kruimelpad is een duidelijke navigatie dat laat zien waar je vandaan komt en dus hoe je ook weer terug kunt keren. Het staat meestal net boven de tekst van een pagina en onder het logo en menu. Het is een rijtje met paginatitels meestal gescheiden met een ‘>’ of ‘-’.

zoekmachine optimalisatie door breadcrumbs

Het kruimelpad op bol.com

Navigatie testen

Gebruikers hebben een aantal vragen als ze op een pagina zijn. Kunnen ze deze beantwoorden, dan is je pagina duidelijk en gebruiksvriendelijk. Je kunt de navigatie testen door zelf en anderen de vragen te stellen (Vraag het ook altijd iemand die je site niet kent, omdat jij weet op welke pagina je bent en hoe je terug kunt):

  • Waar ben ik?
  • Is dit de goede plek?
  • Waar wil ik heen?
  • Waar kom ik vandaan?
  • Hoe keer ik terug?
  • Wat wil ik nu doen?

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *