Website optimalisatie na de Google Panda update
Eind februari van dit jaar vond bij Google een grote algoritme update plaats: de Google farmer update, ofwel Google Panda update. Een update waar veel SEO specialisten op hebben gewacht, wat de kop heeft gekost voor andere SEO bedrijven en waar je rekening mee moet houden bij website optimalisatie. Het heeft een eind gemaakt aan foute zoekmachine optimalisatie en slechte backlinks. Maar niet alleen voor SEO bedrijven is deze update belangrijk, hij is van belang voor alle website bezitters. Wil je dat jouw website hoog in de resultaten blijft, dan zijn er punten waar je op moet letten!
Website optimalisatie voor bezoekers
Google heeft aangegeven dat de update noodzakelijk was om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Hij zorgt er namelijk niet alleen voor dat de optimalisatie die niet volgens het boekje verlopen slechter scoren, maar ook dat websites met lage kwaliteit een minder goede positie behalen. Dit betekent dus automatisch dat als jouw website aan de eisen voldoet, je de slechte sites achter je laat. Maar hoe zorg je dat jouw website Panda vriendelijk is? Eigenlijk is het simpel: Google kijkt hoe goed jouw website voor bezoekers is en niet alleen geoptimaliseerd is voor de zoekmachine.
Waar moet je op letten bij website optimalisatie
Ga je jouw website optimaliseren en wil je dat deze niet als slecht gezien wordt door Google? Zorg dan dat je een site hebt waar mensen wat aan hebben. Vermijd pagina’s met weinig en/of slecht geschreven teksten, onlogische indeling en vooral gekopieerde content.
- Zorg voor goed geschreven teksten
- Verwijder of bewerk pagina’s die weinig toevoegen
- Kopieer geen teksten van andere sites of pagina’s
- Zorg voor een natuurlijke link opbouw
- Probeer de bounce rate (hoeveel direct weer weggaan) laag te houden
- Prop niet teveel reclame in je pagina/teksten
Maar wat als ik op meerdere pagina’s dezelfde content heb?
Het kan natuurlijk gebeuren dat je op meerdere pagina’s dezelfde tekst hebt. Bijvoorbeeld op productpagina’s van producten met verschillende kleuren of maten. Om ervoor te zorgen dat Google die pagina’s niet als duplicatie ziet en je site lager plaatst, kun je met een canonieke link aangeven wat de originele pagina is en welke Google niet mee moet rekenen.
Je doet dit door in alle pagina’s met dezelfde content een canonieke link in het <head>-gedeelte van de pagina te zetten. Hierin geef je aan welke pagina geïndexeerd moet worden. De link ziet er als volgt uit:
<link rel=”canonical” href=”www.bedrijfsnaam.nl/producten/product1″ />
Als deze link bijvoorbeeld in de <head> van pagina ‘www.bedrijfsnaam.nl/producten/product1/size41’ staat, indexeert Google ‘www.bedrijfsnaam.nl/producten/product1’.