Wervend schrijven in 4 stappen

Goede content is misschien wel het belangrijkste van een website. Met de teksten op je site leg je tenslotte jouw dienst of product uit en vertel je waarom ze juist bij jou moeten komen. Helaas zijn internetbezoekers lui en lezen niet zo graag. Wervend schrijven zorgt er voor dat jouw teksten aantrekkelijk worden, zodat ze toch gelezen worden.

Wervend schrijven volgens AIDA
Misschien heb je wel eens van het AIDA model gehoord. Het is een heel oud principe, maar werkt nog steeds. Als je teksten gaat schrijven, doe je er goed aan om volgens dit patroon te werken. AIDA is een afkorting voor:

  • Attention
  • Interest
  • Desire
  • Action

Attention

Als mensen op je site komen, bepalen ze binnen een aantal seconden of ze op je website blijven of niet. Om ervoor te zorgen dat ze de content gaan lezen, is het belangrijk om de aandacht van de lezer te trekken. Dit doe je door een pakkende titel boven je tekst te zetten. Weg dus met ‘Welkom op mijn site’. Dit staat op veel sites en zorgt er echt niet voor dat ik ga lezen. Het zegt namelijk niks over wat ik kan verwachten. Maak liever een onweerstaanbare titel, die mij nieuwsgierig maakt naar de rest, of zet een van je sterkste punten neer. Een goede manier is om een soort geheim te creëren , iets wat de lezer niet weet en dus wil weten. Bijvoorbeeld ‘Een goede reden waarom je dit product moet kopen’. Door woorden als hoe, waarom, wanneer of wat te gebruiken, begin je met een vraag , waar de lezer graag antwoord op wil. Bijvoorbeeld ‘Waarom deze tekst werkt’.

Interest
Oké, je  hebt de aandacht. Nu is het de tijd om interesse te wekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een bepaald probleem te schetsen, die je later gaat oplossen. Maak het een beetje sappig en hou het geheimzinnig. Ook kan je een vraag uitwerken en het antwoord pas later in de tekst geven.

Desire
Hebben lezers interesse in je tekst, dan is de kans groot dat ze hem uit gaan lezen. Ze willen tenslotte weten hoe het probleem opgelost wordt, of wat het antwoord op de vraag is. Nu is het belangrijk dat je verlangen gaat kweken. Vertel wat de klant eraan heeft om jouw product of dienst af te nemen. Vermeld Unique Selling Points (USP’s), ofwel wat jouw anders maakt dan je concurrenten. Bijvoorbeeld, 30 dagen proberen, gratis parkeren, extra aandacht, betere kwaliteit. Probeer het zo concreet mogelijk te maken: hoge kwaliteit zegt niet zoveel, een dikkere beschermlaag begrijp ik.

Action
De mensen hebben je tekst gelezen en door jouw scherpe tekst een groot verlangen naar datgene dat jij aanbiedt. Nu komt het belangrijkste stuk van de tekst, namelijk de Call to Action (CTA). Al de moeite die je hebt gestoken in het schrijven van een pracht stukje content moet nu uitbetaald worden. Je gaat de klant vertellen wat hij of zij moet doen. Internetbezoekers zijn lui en gaan dus niet zoeken naar een contact mogelijkheid. Je moet het ijzer smeden als het heet is. Dus op het moment dat de lezer helemaal idolaat is, vertel jij precies hoe hij of zij je product of dienst kan afnemen. Een goede CTA vertelt precies wat de klant moet doen en begint met een werkwoord. Bijvoorbeeld bel 06 414 265 34 en vraag gratis informatie. Hoe lullig het ook klinkt, als je alleen een telefoonnummer neerzet, dient de lezer zelf bedenken dat hij moet bellen en dat doet hij veel minder snel. Je mag een CTA best meerdere keren op een pagina zetten, bijvoorbeeld aan het eind van de tekst, als button op de site en in het menu.

AIDA in het kort
Ter verduidelijking even een heel kort stukje:

Hoe wordt u rijk – Attention
Mooie schoenen gezien, maar te weinig geld om ze aan te schaffen? – Interest. Met 3 simpele stappen kunt ook u 3000 euro extra per maand verdienen. Ontdek hoe u morgen al het eerste geld op uw rekening kunt hebben. – Desire. Vul snel het formulier in en ontvang direct de gratis software. – Action

Websiteoptimalisatie.net

Freelance website marketeer en tekstschrijver, gespecialiseerd in zoekmachine optimalisatie, verhogen van de conversie (hoeveel bezoekers klant worden) en het gebruik van psychologische aspecten in teksten en design.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *